Coraz więcej osób zauważa, że koszt podstawowych artykułów spożywczych jest znacznie mniej przyjazny niż w poprzednich latach. Niektórzy skarżą się na rosnące ceny, a inni twierdzą, że wiele się nie zmieniło. Kto ma rację? Czy możemy spodziewać się obniżek, czy raczej trzeba nastawić się na jeszcze wyższe ceny?
Ceny żywności – jak aktualnie wygląda sytuacja?
Według wyliczeń, w ciągu ostatnich 10 lat ceny żywności wzrosły aż o 26,4 procent. Od 2009 do 2019 roku wzrost cen wynosił średnio 2,5 procent miesięcznie. Okazuje się więc, że faktycznie artykuły spożywcze drożeją i nie jest to niczyim wymysłem. Co najważniejsze, w ostatnim czasie można zaobserwować dodatkowe podwyżki spowodowane sytuacją panującą w kraju, jaką wywołała pandemia. Ponadto wszystko wskazuje na to, że prędko to się nie zmieni. Już teraz eksperci są zdania, że koszt produktów spożywczych będzie coraz wyższy. Oczywiście wzrost cen dotyczy także usług, ale nie jest on aż tak dotkliwy jak w przypadku jedzenia. Warto na bieżąco śledzić informacje z kraju, by wiedzieć, jak zmienia się sytuacja. Ważne, by korzystać z wiarygodnych źródeł, a nie takich, które sieją panikę. Aktualne i sprawdzone dane dostępne są między innymi na stronie https://allebiznes.pl/. Zachodzi pytanie – dlaczego ceny żywności w ogóle rosną?
Ceny żywności – dlaczego rosną?
Głównym powodem tego, że ceny żywności są wyższe, jest inflacja. Jest to spadek siły nabywczej pieniądza, a co za tym idzie – wzrost cen. Jej wskaźnikiem jest stopa inflacji. Jakiś czas temu wynosiła ona 1 procent, ale już na początku tego roku przekroczyła 4 procent. Co to oznacza? Ceny wciąż rosną, a dotyczy to w szczególności sektora spożywczego. Warto przy tym wspomnieć, że na poziom inflacji ma wpływ mnóstwo czynników. To między innymi popyt, czyli zainteresowanie konsumentów danym produktem oraz podaż pieniądza. Czym więcej pieniędzy w obiegu, tym większe ryzyko inflacji. Dzięki temu, że co roku mierzona jest stopa inflacji można na bieżąco śledzić informacje i sprawdzać, w jakim tempie ceny będą rosły.